Om tekster
om tekstene: Tekstene er et lite utvalg blant artikler og anmeldelser skrevet
på oppdrag for fagtidsskriftet NUMER. Bladet ble startet av tegnere i 1916 og
kommer ut fire ganger i året i regi av Tegnerforbundet.

"Ja, moldvarp, ja!"

"Ja, moldvarp. ja!"Med Janosch i tykt og tynt
 
Svarene kommer aldri slik intervjuere forestiller seg dem, i sitt åttiende år er Janosch skarpere enn noen gang: et "enfant terrible," en vandrende forundringspakke; selverklært anarkist, buddhist ("når det behøves") og salongradikaler ("lenge leve salongen!") Han spidder alle
forsøk på en konvensjonell samtale med blyg frivolitet.
Litt angstbitersk; har han kanskje ikke for lengst funnet sin øy i Atlanterhavet for å være det masete Europa foruten! Ligge i en av
sine syv hengekøyer, drikke vin. Tar nødig telefonen, – har trukket opp stigen.

Les mer …

”Honourable Lioness!”

"Honourable Lioness"Baronessens øre og mitt:  Om å lytte og tegne og hvordan man nærmer seg en sovende løvinne.
 
Karen Blixen legger øret til jorden og lytter. I mange tilfelle beskriver hun scenerier og atmosfære like overbevisende ved det hun hører som ved det hun ser, og bildet som fremstår er ladet og ubegrenset i utstrekning. Hun etterlater leseren på tå hev, med sansene spente over for Afrikas lyder: menneskenes, dyrenes, nattens: – "Og med et ramtes øret, ikke så meget af en lyd som af en dyb vibration i luften: det var løvens fjerne, korte brøl. – De lange dalstrøg og vannhullerne var blevet bragt opp til meg –."

Les mer …

Tegneren bak tommelen


IMG 2520x260
Gratulerer med 75-årsdagen Hans!
 
Et møte med jubilant Hans Normann Dahls gestikulerende tommel glemmer man ikke. Den oppadstrebende tommelen, veiviseren, kommentatoren, muligens værhanen – og i alle fall klar for avvæpnende manøvre i den grad eieren Hans har behov for det. Som lynavleder når en anekdote er på sin plass for å begrunne forsinkelsene, de mange, beryktete. Selve Hans er tilsynelatende like uanfektet, den taleføre tommelen tar seg av den avkrevde unnskyldning med selvfølgelighet. Så – etter mye tommelsnurr og et par nye anekdoter er han tross alt – til stede! Som omsvermet lærer og skribent, men først og fremst som fremragende tegner, illustratør og redaktør; samfunnsengasjert, humoristisk, lyrisk.

Les mer …

Sempé, den nesevise

Sempe, den neseviseDet utvidete fugleperspektiv
 
av Ingun Bøhn
 
The New Yorker, omslaget april 2006: En enslig hvit høne i et blomstrende landskap, en hage med overflod av alt godt som april bringer. Hvordan er det mulig – i denne hønas uttrykte holdning, ved en syltynn tusjstrek som tegner nebb, kam, øyne og kropp – å fange så mye menneskelig gjenkjennelighet at man blir betatt? For dette er ikke bare en høne som leter etter korn, med en viss engstelig, utilfreds mine – uaffisert av den vakre våren rundt henne, men like gjerne vi, som i den trivielle hverdag muligens glemmer å se opp og nyte vårens herligheter for de timelige krav.

Les mer …